Wednesday, February 19, 2014

#1 DIY Buku Yasin (Part 1)



Haiihh dah lama impikan nak DIY buku Yasin sendiri dari zaman sekolah rendah sampai masuk zaman kolej paling minat DIY-DIY ni. Jadi Pengerusi untuk Kelab Seni sekolah buat kan hati ni lebih terdorang ke arah seni-seni ni.. Even lari sikit bidang dari family yang kebanyakan minat MATEMATIK dan SCIENCE tapi hati ni tak pernah pun abaikan subjek yang wajib tu. Cuma TAK POWER je.. -,-"







Sebabkan tu juga bila masuk Kolej hati ni decide nak ambil Course berkaitan seni juga. Yela adik-adik manis cuba bayangkan kalau kita ikut je semua aturan orang lain tapi hati kita tak minat pun apa yang orang decide kan untuk kita tu agak-agak boleh pergi jauh ke apa yang kita ambil tu?? HUH? termenung terus! TAPI!! Restu parents penting sangat.. yela even bukan dorang yang aturkan tapi kalau tanpa restu dan redho dorang korang fikir boleh berjaya ke?? Memey la Allah yang tentukan tapi berkat doa siapa kalau bukan dari parents kan.. TerEMO pulak! 







Dulu diri ni pun pernah merasa hidup di aturkan.. tak boleh masuk kolej tu...kene masuk kolej ni.. tapi bila dalam hati ni ade perasaan jenis GIVE and TAKE so semua menjadi mudah. Cara nya okay saya dah ikut cakap parents kene 1 kolej dengan kakak tapi Course ape biar saya yang pilih. Ikut kan mama nak 100% semua sama macam kakak saya. Tapi semua orang tau SITI KHADIJAH ni lain dari lain. Minatnya tak sama,tujuannya ke arah mana.. Pernah la time buat final project mama macam tak give support sebab course ni banyak habiskan duit but tau dalam hati dia still doakan anak dia berjaya. Masuk bilik nangis Abah datang peluk tenangkan sementara tunggu abang nak hantar balik hostel.. uhhhhh dramanya dulu....







opppssss habis la ek luahan seketika ni..hehe







TADAAAA.....
ni pon salah 1 DIY yang pernah saya buat time Study dulu. Lecturer saya still simpan even dah 4 tahun. Kene buat sorang-sorang assignment ni mengenai apa tak berapa ingat la tapi dia macam kene combine hasil kerja kita buat dekat flash,AI dan PS cerita kartun tu..(pelupa sungguh lahai..) so tiba-tiba hati ni terfikir buat buku la then kena guna barang-barang terpakai untuk elak pembaziran. Size pulak buat size bebas tapi dari dulu memey suka benor dengan size kecik a4 lipat 4 tu.. sebab dia kecik dan flexible je rase. Berkat tunjuk ajar LECT juga la adenya saya sekarang.. Alhamdullilah.









So now...






#1 DIY Buku Yasin (Part 1)









Antara sebab-sebab nak DIY buku yasin sendiri sebab faktor-faktor utamanya KEPUASAN! Kalau ada kenduri ke apa nanti senang la boleh bagi buku yasin ni kan. Ikutkan nak tempah tapi kalau nak dalam 200 je harga 1 je pon dah mahal apa kata usaha alternatif lain dengan buat sendiri. PUAS sebab hasil titik peluh sendiri even buat duduk dalam office yang berAIR-Cond.






Part yang susah nak cari Surah yasin dalam tulisan jawi tu.. uishh PC ni bukan nye ade font-font jawi pun so bila dah jumpa tak boleh baca pulak punya la frust dah la download nye lama. Then ada baca blog tu (tak ingat blog apa) dia pun DIY yasin sendiri time kenduri dia then kalau nak PDF file yasin tu dia boleh bagi just bagi emel..tapi tunggu..dan tunggu tak nampak pun bayangnya akan dapat file tu -,-'







So nak dipendekkan cerita, ada 3 jenis Yasin yang jumpa tapi ada yang maksudnya dalam bahasa English, then ada yang yasin semata-mata, ada yang makna nya satu-satu macam susah nak baca. SO sebab kan nekad nak buat even hati ni dah berontak-rontak uishhh payah nye tapi kuatkan semangat combine kan apa yang ada.









Sebakan nak jimat dan memang dari dulu minat Craft Paper ni so terfikir untuk buat style buku sekolah.
Boleh bayangkan tak??











Jadi ni lah hasilnya.. Isi kandungan ni almost done! Cuma tunggu pergi print dan jadikan 1 sample buku untuk double cek apa yang patot. Kadang-kadang kalau kita tengok dekat PC macam okay je semua bila dah print baru la nampak cacat cela yang terselit-selit...











okay nanti tunggu PART 2 hasil dia macam mana pulak okay!







Allhamdullilah kalau niat kita baik Allah pasti tolong.. 








D : doa     
U: usaha   
I : ikthiar 
T : tawakal






Terima kasih.


52 comments:

dik fika said...

Salam... cantik & kreatif.. suka sgt tgk.. sya pun nak diy sendiri la.. bole minta tlg email x softcopy surah yassin? ---> dikfika@gmail.com

dik fika said...

Salam... cantik & kreatif.. suka sgt tgk.. sya pun nak diy sendiri la.. bole minta tlg email x softcopy surah yassin? ---> dikfika@gmail.com

fatimah mohammad ali said...

as salam sis.email soft copy yer... ima.humaira@yahoo.com trima kash

Bee said...

Salam dik,

Berminat nak buat sendiri... ada tak softcopy surah yassin nya... konon kalau ada kenduri boleh lah akak produce sendiri yassin tu. Semoga Allah membalas jasa adik dan diberikan pahala setiap kali yasin digunakan.

email akak madnifesto@gmailcom

haCks aYeiN said...

Salam.. Sy pun berminat.. Nak mintal soft copy boleh.. hilmiayein@gmail.com

Terima kasih

Farrel Luna said...

Salam ..boleh x sy pun nk jugak soft copy surah yasin tu..nk wt utk aqiqah... Byfarrelluna@gmail.com tq in advance

Farrel Luna said...

Salam boleh x sy pun nk jugak soft copy surah yasin tu..nk wt utk aqiqah... Byfarrelluna@gmail.com tq in advance

Jayllytaa said...

Waalaikumusalam semua.. saya dah emel ye. Sorry atas kelewatan. -,-'

semut-semut api said...

Salam.. cantik!! Boley x emailkan softcopy yasin.. nak buat jugak utk wedding. hamzahaliza@gmail.com .. terima kasih ;)

Rahah 1208 said...

aslm wbt
can i have a copy of it too dear

here is my email

rahmphil@yahoo.com

tq so much. may Allah grant u more sis

Kagome Grappes said...

Assalam..saya pun berminat nak softcopy..moga Allah membalas jasa dan kebaikan awk.. nurfarahin91@yahoo.com

struggle mom said...

Assalam Dear....

Boleh send soft copy kat email ni tak azueare@gmail.com

Nak try DIY surah yassin sendiri...

Tq.

Mas Amyra said...

assalamualaikum awak .. boleh x sy nak softcopy yassin .. nak diy majlis sendiri .. huhu .. hantar kat email sy .. amyra3632@gmail.com .. terimakasih sesangat :)

azzad zarull said...

Salam

Boleh tak emelkan kat saya jugak yassin ni?
azzad.zarull@gmail.com
terima kasih banyak2

cik black said...

Salam.. cantiknyer.. Boley x emailkan softcopy yasin.. nak buat diy jugak.. email kt cikblacky@gmail.com yea.. thanks so much...^^

zura baizura said...

Salam dik..akk pn nk try buat diy yassin untuk majlis aqiqah..akk nk mintak softcopy yasin tu boleh..

send ke zura8873@gmail.com

trima kasih kerana mmbantu..

zura baizura said...

Salam dik..akk pn nk try buat diy yassin untuk majlis aqiqah..akk nk mintak softcopy yasin tu boleh..

send ke zura8873@gmail.com

trima kasih kerana mmbantu..

zura baizura said...

Salam dik..akk pn nk try buat diy yassin untuk majlis aqiqah..akk nk mintak softcopy yasin tu boleh..

send ke zura8873@gmail.com

trima kasih kerana mmbantu..

zura baizura said...

Salam dik..akk pn nk try buat diy yassin untuk majlis aqiqah..akk nk mintak softcopy yasin tu boleh..

send ke zura8873@gmail.com

trima kasih kerana mmbantu..

zura baizura said...

Salam dik..akk pn nk try buat diy yassin untuk majlis aqiqah..akk nk mintak softcopy yasin tu boleh..

send ke zura8873@gmail.com

trima kasih kerana mmbantu..

zura baizura said...

Salam dik..akk pn nk try buat diy yassin untuk majlis aqiqah..akk nk mintak softcopy yasin tu boleh..

send ke zura8873@gmail.com

trima kasih kerana mmbantu..

office. top paint coating said...

assalam..sis boleh tak nak minta soft copy...ini email sy.. ninaerol@yahoo.com.my

terima kasih

mdm jijotz said...

slam sis...boleh x saya minta softcopy yassin tu. email sy mdmjijotz3003@gmail.com
terima kasih

~cik zuzu~ said...

Allah... cantik nya... Boleh share softcopy tak sis? terima kasih banyak2.... my email : nilzus85@gmail.com

D' Feyza said...

waaa sis lawaa, serius ! nk cuba buat jugak. boleh share sotcopynya sis? feyza69@gmail.com :)

Chee Yunn Fatt said...

salam sis..sy pon tgh cri nk buat utk kendri...bleh mintak softcopy khairunnisa_cb@yahoo.com.my...terima kasih...

mamahaneef mamahaneef said...

ringkas dan cantik. Kalau tak keberatan nak minta soft copy... berminat sangat.. email akak... mamahaneef@gmail.com

nur ashikin said...

salam. cantiknya, mmg dah lama teringin nk buat buku yassin sendiri. boleh tlg emel softcopy kt sy x? nurashikin8910@gmail.com
tima kasih :)

sue sweet said...

slm dear. sis pun nak mintak softcopy ni. nak print utk budak2 sekolah sis hr jumaat ada bacaan yassin beramai2. yassin ada tp x mencukupi. kalau dpt print sendiri blh jugak tmbh bg budak baca sorang satu. kalaux keberatan emailkan kat sis surayajamain@gmail.com
smg Allah memberkati budi baik sis ya

Umaira Hasmadi said...

Salam sis, boleh x nak mintak softcopy yassin tu.. If x keberatan boleh emel

umairahasmadi@gmail.com

Semoga Allah murahkan lagi rezki sis ye

miZz@Na said...

Assalamualaikum..

Sy mmg teringin sgt nk wat yassin sendiri..Tp kurang bakat..
Klau sudi..boleh sis share dgn sy soft copy yassin tu..

Ni emel sy.. mizzana85@gmail.com

Trm ksh..


nurul aida said...

assalamualaikum sis..

sy pun nak try buat yassin sendiri..ble x nak minta soft copy..

ni email sy.. agaseh_karisma09@yahoo.com

terima kasih ^_^...

gadis sepi said...

assalamualaikum..
blh emailkn softcopy? sy nk try wat sndri..
amelia_adila07@yahoo.com

terima kasih

noratikah sshy said...

Hi.assalamualaikum.bole sy dptkn softcopy naskah yasin tuh.tq
nsshy44@gmail.com

suzila hatman said...

Assalamualaikum...puas hati kan bila dapat diy sendiri..
saya pun ingat nak diy yassin je..boleh tak emailkan softcopy yassin
email saya : suzila_91h@yahoo.com

terima kasih :)

suzila hatman said...

assalamualaikum...saya pn nak..
email suzila_91h@yahoo.com

muhamad zulhilmi said...

Salam saya berminat juga nk diy sendiri tolong hantar soft copy kat email saya muhamadzulhilmi86@gmail.com

Isma Hanani said...

salam sis.sy nak soft copy surah yassin blh...emailkn ismahanani@gmail.com..tq sis

Nur Raihan said...

salam sis..

blh x share softcopy yassin sis bt... teringin nak diy jer utk kenduri nnti... tq in advance...

nurraihan29342@gmail.com

Nor Izzati said...

Salam sis,

kreatifnye. Boleh tak share softcopy yassin tu. Nak buat sendiri untuk aqiqah anak. Konon nak jadi creative mom. Huhuhu. Thank you so much.

noizzati@gmail.com

Mohd Rijal said...

Salam,

Boleh emailkan diy yassin
rijalsaffuan@gmail.com

Hanya Allah dapat membalas budi baik kalian

mazniza hussin said...

Salam.. blh share softcopy yasin? Tq.. maznizahussin@gmail.com

nurul izzati raihan | an cwet laveta | said...

salam sis, oleh emailkan softcopy yassin yang sis buat ni tak..teringin nak buat sendiri untuk majlis tahun ni...

nurulizzati.ramzi@gmail.com

tq in advance

Lisa Licious said...

Assalamualaikum....kreatif...bleh share softcopy yasin...bleh diy yasin untuk knduri bgunting anak...

Thank u

lisalicious07@gmail.com

- 4n4K M4M4 - said...

Salam...boleh tak send soft copy???.....atau yg mane ade tu blh send kan x???

Email : p3_alisya88@yahoo.com

Terima kasih semua....

Adriana Jefri said...

salam sis, boleh emailkan softcopy yasin yang sis buat ni tak..teringin nak diy sendiri untuk majlis akikah ank nnt,,

adrianahassan6043@yahoo.com.my

tq in advance

Yusayienz Ed'eqwan said...

Asalamualaikum.. sis nak minta share softcopy yassin bole..
Klau sis izin kn bole sent dekat email saya ayienznurayien2619@my.com

angel said...

assalamulaikum sis, menarik lah. boleh minta soft copy jugak :)
angeliccaandrew96@gmail.com

zul amy said...

Assalamualaikum.. nice la design.. boleh share softcopy? hargai sgt2..

zul.amy1986@gmail.com

tq

Ella Rose 桃子 said...

Assalamualaikum.
boleh share softcopy? Saya pn berminat nak cuba buat sndiri.
kl tak keberatan email kt:
suhaillahussein@gmail.com

Thanks

Jayllytaa said...

Waalaikumusalam semua.. Saya dah send kepada semua artwork nya.. Kalau ada yang terlepas pandang mohon direct emel di ctjelita@gmail.com ye. Semoga ianya membantu. Terima Kasih

Unknown said...

Salam sis..mohon send kan soft copy utk sy jgk..sy ingat nk jimatkn kos utk diy sndri je buku yassin utk doorgift mjlis sy nti.. tedyfarra89@gmail.com